top of page

A Te térded hogy áll...?

Nem kell ahhoz sportolónak lenned, hogy odafigyelj a térded egészségére és elkerüld a krónikus térdfájdalmakat! Sajnos a modern életvitel sok más mellett ezt az ízületünket sem kíméli. De vajon mégis, mennyire rossz a helyzet? Most ellenőrizheted!



Ha sokat mozogsz pl. futsz 🏃 guggolsz 🏋🏼‍♂️ és funkcionálisan használod a tested, nem árt ha tisztában vagy néhány ténnyel, hogy el tudd kerülni a korai térdfájdalmak kialakulását.


A felső képen az alapvető térdtartások, a biztonságostól a legrosszabbig:

  1. Neutrális helyzetű térd

  2. “Ó” láb

  3. “X” láb

  4. Visszahajló térd

Sokaknak nem egyértelmű - és miért is lenne, hiszen ezzel az információval még mindig csak elvétve találkozhatunk még edzői berkekben is - hogy az, ahogyan állsz és tartod magadat, kihatással van a teljes mozgásodra. Illetve fordítva: a mozgásmintáid és így a tudatos, vagy éppen szétesett sportolásod kihatással vannak a tartásodra.


Ha bármilyen mozdulatodat a térd “neutrális (semleges) közép helyzetéből” indítasz, sokkal biztonságosabban és hatékonyabban tudsz még járni is. Pláne edzeni...!


Gondolj csak bele: ha egy guggulást beeső térdekkel csinálsz - akar a felső pontból lefelé haladva, akar az alsó pontból felfelé - túlterheled a belső szalagjaidat (MCL) ill. a térded külső- és belső struktúrájának (femur/tibia + meniscus) sem teszel jót! Magyarul kopnak a porcfelszíneid és nyúlnak a szalagjaid. Még magyarabbul: kinyírod a térded, fájni és recsegni fog, és ezen sajnos semmilyen drága drogériás porcerősítő, vagy kollagén készítmény nem segít hosszú távon.



Miért is történhet mindez..?

Egyrészt sajnos benne van a pakliban, hogy szerencsétlen genetikai adottságról van szó. Ám ne ringassuk magunkat édes tehetetlenségbe: a leggyakoribb ok bizony a gyenge far- és csípő izomzat, illetve a merev és beesett boka tartás. Mindez pedig elsősorban a mozgásszegény, ülő életmódunk káros következménye.


Mi a teendő?

A jó hír, hogy van ellenszere az ülő életmódnak. A rossz az, hogy nem elég csak a tartásodon javítani, és/vagy az egyszerű és különösebb odafigyelést nem igénylő izomcsoport specifikus (izolált) edzésmódszereket követni. Ezeken túl minél többet kell mozogj jó mozgásmintákkal, tudatossá kell válnod a testtartásodra, erősítened kell a fent felsorolt izmokat ÉS bizony az idegrendszeredet is treníroznod kell, hogy mindezt összhangban és állandó kontroll alatt tartsa, egy ponton túl már tudattalanul is.


Ehhez igyekszem hozzá segíteni Titeket a FUMO-ban azzal, hogy az élvezetes otthoni edzés videókba belecsempészek mindenféle modern edzői fogást, ami megoldást kínál a térdfájás problémájára, illetve annak elkerülésére! 🙏💪👌


bottom of page