top of page

Halálra üljük magunkat? - Bevezetés

Sitting is the new smoking - hangzik angolul a frázis. Magyarul kissé idegenül cseng még, de sajnos egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz ez így sokáig... Rengeteg edző és orvos egyetért abban, hogy sajnos nem túlzás kijelenteni: az ülő életmód még a dohányzásnál is kártékonyabb és alattomosabb tud lenni. Csatlakoznék a vészjelzőt veszettül nyomkodók táborához: szerintem a modern ember kis túlzással halálra üli magát.



Tudományosan bizonyított, hogy már pusztán azzal, hogy a nap nagy részét ülve töltöd, jelentősen megnöveled a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és metabolikus szindróma, a boka-, térd-, csípő-, háti- és nyaki fájdalmak ill. egyéb ortopédiai problémák kialakulásnak esélyét! Egy átlagos irodai ülőmunkát végző dolgozónak valószínű több mozgásszervi sérülése van, mint egy munkásnak az ipari szektorban! Az ülő életmód konkrétan foglalkozási ártalom.


Ijesztően hatásvadász, "clickbait" kijelentéseknek hangzanak, igaz? Bárcsak... Sajnos mindez nem reklámfogás, hanem a tények.


Ráadáasul a hosszan tartó ülés - életvitelszerűen, első osztályos kisiskolás korodtól kezdve - káros hatásai heti pár óra testedzéssel sajnos nem is fordíthatók vissza maradéktalanul. Hiába eszel jól, hiába jársz akár minden nap futni vagy kondizni, ha a nap hátralevő részét üléssel töltöd, akkor kis túlzással szinte semmi nem változott.


A helyzet valamivel jobb, ha olyan edzésformát illetve edzőt találtok, aki megfelelően tájékozott, és kiemelt figyelmet képes fordítani az ülő életmódból származó problémák specifikus korrigálására. Akik régebb óta követnek engem, tudják, hogy hosszú évek óta foglalkoztat ez a téma, többek között a Bene Gerincakadémia képzéseit is ezért végeztem el.


Azáltal, hogy a FUMO-n keresztül immár több száz emberhez tudok szólni, a puszta szakmai érdeklődés egyben küldetéstudattá is vált a számomra.


Köszönöm a bizalmatokat! Ígérem, hogy minden egyes FUMO edzéssel töltött perc megéri majd az időt, pénzt, energiát! Meg kell tapasztalnod, hogy érezd, mennyivel más és több ez, mint a hagyományos edzésmódszerek!


Az ingyenes próbahetünket megtalálod a Videótárban!


Ha pedig szeretnél egy 200 főnél is nagyobb online edzői közösséghez tartozni, ne habozz:

bottom of page