top of page

Kristóf: milyen kompetenciád van, hogy anatómiát oktatsz?

Minap egy kérdés érkezett hozzám, mert ismét elindult a "workshop idény" és új anatómia modelleket szereztem be prezentálásra:


"milyen szintű anatómia tudással rendelkezel hogy a modelleken bemutass dolgokat? "

"Szia Kristóf!


Megkérdezhetem hogy milyen minőségben fogsz beszélni ezen a workshopon? Látom hogy sport edző vagy, de milyen szintű anatómia tudással rendelkezel hogy a modelleken bemutass dolgokat?

Félre ne értsd nem kötözködni akarok, csak sokszor látom hogy például masszőrök átlépik a kompetenciájukat. Ezért kérdezem.


Illetve azért nem csak anatómia ismeret hanem sok egyéb más klinikai tudás is szükséges ahhoz hogy például a porckorong sérvről beszéljünk. :)


Gyógytornász vagyok egyébként, egyetemi végzettséggel ezért szívügyem ez a dolog. :) "



--------------------


"Szia Enikő,


Egyáltalán nem veszem rossz néven a kérdésed! :)


A TF-en végeztem Sportedzőként Kung-fu szakirányon. Majd elvégeztem a Bene Máte Gerincakadémia alapképzésén túl az NMPT (Natural Movement Pattern Training) képzést és az IFT-t (Integrált Fascia Training) képzését. Jelenleg a Hatha Jógaoktató képzést végzem. Ezek hivatalosan akkreditált, a sikeres vizsgához komoly felkészülést igénylő felnőttképzések.


Ezen kívül Shaolin Kung-fu tanári és bírói vizsgát tettem az északi Shaolin templom által képzett és felavatott mesterek, valamint a Magyar Kung-fu Szakszövetség előtt. Valamilyen szinten az építészmérnöki végzettségem is hasznosítom, mert az erővonalak-erőkarok, strukturális felépítés és terhelések ugyanazon elv szerint működnek. Kőkemény fizika.


Teljesen megértem a kérdésed, és egyet is értek veled. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne lépjek túl a kompetenciámon (amit folyamatosan tágítok), ha ilyen esettel találkozom azt mindig tovább irányítom a megfelelő szakemberhez.

A workshopon bele megyünk az anatómiába, de csak olyan szinten, hogy az a laikusnak is feldolgozható és átlátható legyen. Annyira, hogy a mindennapos mozgásoknál és az edzéseknél biztonságban tudja tartani magát, ne történjen további sérülés, és javítsunk a teljes test komplex és hatékony működésén." - Kristóf




bottom of page