top of page
  • Szerző képeFUMO

Vigyázz, ez a betegség a koronavírusnál is jobban „fertőz”!


Van olyan betegség, ami napjainkban a koronavírusnál is elterjedtebb? Sajnos van! Talán nem is gondolnád, de a gerincprobléma sokkal több ember életét keseríti meg, mint a világjárvány.



Csak egy kis statisztika…


Itthon a felnőtt lakosságnak már legalább kétharmada tapasztalt nyaki gerinc panaszokat, és az esetek 22,8%-ban a probléma egy éven belül ki is újult. A népesség 80%-a életének egy bizonyos szakaszában derék-, vagy ezt kísérő végtagi fájdalomtól szenved. A panaszok nem múlnak el: az esetek 80-85 százalékában a tünetek 3 hónapon belül visszatérnek.


Azt hiszed, hogy ez is csak egy időskori megbetegedés, amelyhez még hosszú évtizedekig nem lesz közöd? Sajnos tévedsz. A kiskorúak 15%-a részesül 6–16 éves kora között legalább egyszer orvosi ellátásban derékfájdalom miatt.


A gerincbetegség típusai


A gerincproblémák különböző típusúak lehetnek. A degeneratív betegségek 63%-ban, csontritkulásos típusú problémák 15%-ban, műtét következtében fellépő panaszok 10%-ban, deformitások pedig 4%-ban fordulnak elő. Emellett, a maradék kis százalékhoz tartoznak a fejlődési rendellenességek, a hirtelen bekövetkező sérülések, a daganatos és gyulladásos megbetegedések, valamint a gerincvelőben fellépő fertőzés miatti gerincbántalom.


Kiemelkedik tehát a százalékos megoszlásban a gerinc kopásos elváltozása, ami azért szomorú, mert ezt amúgy simán meg lehetne előzni.



A porckorongsérv


A porckorongsérv - avagy gerincsérv - akkor alakul ki, ha a porckorong külső, rostos gyűrűje elszakad, és a puha belső anyag kitüremkedik. Ez általában egy rossz mozdulat hatására történik, de nem hibáztathatunk egyetlen elrontott mozdulatot a pokoli fájdalmakért.


Az egész életen át fennálló helytelen testhelyzet folyamatosan amortizálja szöveteinket, amelyeknek a tűrőképessége véges, így az a bizonyos mozdulat csak “az utolsó csepp a pohárban”.


A sérv következtében heves, éles, kisugárzó fájdalom, érzészavar jelenik meg az alsó- vagy felső végtagokban, ezen felül izomgyengeség, reflexek változása, járászavar, járásbizonytalanság is felléphet. Ha ilyesmit tapasztalsz, azonnal keresd fel a kezelőorvosod!


Bár az általános tévhit az, hogy porckorongsérv kimutatására az MR vizsgálat a legalkalmasabb, valójában egy szakképzett gyógytornász többet tud kideríteni a gerinced épségéről, mint a képalkotó eljárások. CT segítségével pedig fel lehet mérni a porckorong károsodása melletti csontos viszonyokat is.


A diagnózis felállítása után első lépésként gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, majd különböző nyújtó, lazító és megelőző technikákkal ismertet meg a gyógytornász, amiket érdemes gyakorolni, hogy ne újuljon ki a probléma. Ha viszont súlyosabb az eset, akkor műtétre is szükség lehet.


Rendszeres mozgással és az “NMPT - Természetes Mozgásminta Tréning” - megismerésével megelőzhetőek (és bizonyos esetekben visszafordíthatók) a gerincbetegségek bizonyos típusai.


A modern életvitelt élő emberek gerincproblémáinak legfőbb oka, hogy keveset mozgunk, és túl sok ülőmunkát végzünk. Sajnos hatványozottan igaz ez most, a világjárvány idején, amikor nagyon sokan home office-ba is kényszerülünk, boltba sem járunk, állatkertben sem loholunk a gyerekek után naphosszat.

Nem lehet tudni, mikor áll vissza minden a régi kerékvágásba, de az biztos, hogy tovább tart a válsághelyzet, mint ameddig megengedheted magadnak azt, hogy elhanyagold az egészséged és a gerinced frissen tartását.


A napos oldal: FUMO


A FUMO online edzései olyanok, mintha az edzőtermedben edzenél, a saját személyi edződdel. Nem kell hozzá semmilyen különleges felszerelés, alapvetően olyan eszközökkel sportolunk, amely minden háztartásban megtalálhatóak; avagy helyettesítési lehetőségeket adunk ott, ahol egy-egy otthoni sporteszköz mégis előkerül.


A FUMO-ban minden edzéstervnek része a gerinc karbantartásához szükséges gyakorlatsor is, hogy ellensúlyozzuk a mozgásszegény életmód testünkre gyakorolt káros hatásait.


A testi és lelki egészség fenntartása nagyon fontos, és most hatványozottan nem éri meg korházba kerülni egy gerincsérvvel! Lehet, hogy a korona ellen nem tudsz semmit, de a gerincprobléma-világjárványt elkerülheted!


Most ráadásul ingyen is kipróbálhatod, csak kattints ide: https://www.fumo.hu/probahet

bottom of page