top of page

Laktózérzékenység - dióhéjban

Amikor előkerül a laktózmentes élelmiszerek témája, az mindig port kavar - sajnos azt kell mondjam, hogy a legtöbbször azért, mert rengetegen keverik a fogalmakat, és nem ismerik a mögöttes logikát. Úgy gondoltam, írok egy kis összefoglalót.Laktóz vagy laktáz?


A laktóz - avagy tejcukor egy két molekulából álló szénhidrát, amely az állati tejben, illetve az abból készült termékekben található meg. Két egyszerű cukor alkotja: 1 glükóz + 1 galaktóz. Ez a két molekula imádja egymást, önként nem is válnak szét.


A laktóz alkotóira való szétszedését "normál" esetben a vékonybélben az ott élő bélbaktériumok által termelt anyag, a laktáz enzim végzi el.


Laktózérzékenység


Amikor a testünk nem termel (elég) laktáz enzimet, akkor a tejcukor részben vagy egészben továbbjut a vastagbélbe. Itt egyrészt víz beáramlásával hasmenést generál, másrészt pedig a vastagbél baktériumai erjeszteni kezdik, ami puffadást és gázképződést okoz.


A tünetek súlyossága nagyon széles skálán mozog, attól függően, hogy mennyi laktáz enzimet termel a szervezetünk.


Miért lesz valaki laktóz érzékeny?


Kevés ember születik laktózérzékenynek, ugyanis az anyatejben található laktóz a kisbabáknak nagyon fontos tápanyag. Viszont ahogy egyre idősödünk és érünk, úgy egyre kevésbé számít természetes dolognak az, hogy még mindig "anyatejet" fogyasztunk (mert bizony minden bolti tejtermék valamilyen állat anyatejéből készül).


A 20-as éveikben járók között elkezd ugrásszerűen megnőni a laktózérzékenyek aránya, ami végülis valahol természetes folyamatnak is tekinthető, és mint ilyen, a felnőtt lakosság jelentős részét érinti. A legtöbb esetben a laktáz termelésünk nem áll le teljesen, így csak kisebb kényelmetlenségeket okoz, diagnosztizálatlan marad.


Ezen kívül ideiglenes laktóz intoleranciát képesek kiváltani az antibiotikum kúrák és bizonyos emésztőrendszeri megbetegedések is, mivel a vékonybél baktérium flórájának pusztulása enzimhiányt okoz.


Miért nevezünk egy tejterméket laktózmentesnek?


Azért, mert a gyárban laktáz enzimet adtak hozzá, így technikailag végülis laktózmentes. Nincs benne laktóz; felbomlott már glükózra és galaktózra. Ha megfigyelitek édesebbek ezek a termékek, pont ezért.


Az elrágható laktáz tabletta is ugyanilyen elven működik, csak ott a keverőedény te magad leszel. A laktáz szerencsére egy nagyon ellenálló és faék egyszerűségű anyag, tökéletesen elvégzi a feladatát kábé mindenhogyan.


Ezen kívül szinte mindig tudnak a laktózérzékenyek sajtokat és egyéb fehérjében gazdag tejkészítményeket is fogyasztani, mert ezeknek a tejcukor tartalma annyira minimális, hogy ahhoz elegendő a saját kevéske kis enzimünk is.


Szóval ha valaki laktózérzékeny, akkor fogyaszthat laktózmentesített tejtermékeket.


Tejérzékeny, tejfehérje érzékeny, laktózérzékeny... Mi van???


Borzalmasan sokan keverik ezeket a fogalmakat. Nézzük őket sorba:


Tejérzékeny: ettől a kifejezéstől falnak rohanok, főleg ha labor leleten vagy orvosi papíron szerepel. Olyan nincs, hogy tejérzékeny. Olyan van, hogy tejfehérje érzékeny, vagy tejcukor érzékeny. Esetleg mindkettő. De ezek között borzasztóan fontos volna különséget tenni!


Tejfehérje érzékeny: ez egy allergiás reakció a tejfélékben megtalálható proteinekre. Főleg hasi panaszokat okoz, de mint minden allergiás reakció, számtalan formában megnyilvánulhat. Aki tejfehérje érzékeny, az nem fogyaszthat laktózmentes termékeket sem! Pláne nem sajtokat, túrót vagy fehérjeport!


Laktózérzékeny: ez nem allergia, hanem egy enzimhiányos állapot, ahol a tejcukrot nem tudjuk emészthető alkotóira felbontani, így puffadást és akár extrém vizes hasmenést is okoz. A legtöbb sajtot, túrót és fehérjeport gond nélkül tudja enni.


Laktózmentes étrend?


Nemsokára érkezik egy új alap étrend paletta tőlem, ide a FUMO-ra, de mellette legalább olyan jó szívvel ajánlom a LifeT!LT Store-on megvásárolható nagyétrendjeimet!

531 megtekintés
bottom of page