top of page
Szerző képeFUMO

Hogyan illeszd be a mozgást a karácsonyi hajtós időszakba…is?

Közeleg az év vége: a karácsony, majd a szilveszter, amikor még a legádázabb súlyemelőket és fitnesz-amazonokat is maga alá temetheti a munka. Te mit teszel ebben az időszakban a tested egészségéért és hogyan tartod meg a motivációdat? Mutatjuk a mi tippjeinket ;)



Az egészséges életmód nem merül ki abban, hogy az étkezésedre odafigyelsz. A testednek is szüksége van mozgásra ahhoz, hogy valóban friss és egészséges legyen. Az izmok és ízületek megfelelő átmozgatása, terhelése és fejlesztése az egész szervezeted mozgására, működésére hatással van – igen, még akkor is, ha egész nap a gép előtt kell ülnöd, mert annyi a munka!


Tarts velünk, és megmutatjuk, hogyan illeszd be a mozgást a karácsonyi hajtós időszakba, vagy akár a legsűrűbb munkahetedbe is!


Miért olyan fontos a sport?


Megfelelő minőségű és mennyiségű mozgás nélkül a vérkeringésed lassulni kezd. Ennek következményeként kialakulhatnak olyan testtájak, amely a szükségesnél kevesebb vért és oxigént kap, következésképpen csökken a teljesítőképessége. Gondolj csak arra, amikor együltő helyedben végzel monoton munkát – a fejed zsongani, fájni kezd, a lábaid zsibbadni, a hátizmaid belefeszülnek a hosszan megtartott pozícióba, te pedig képtelen vagy akár egy egyszerű feladatra is megfelelően koncentrálni. Ha viszont felállsz és mozogsz egy picit, a megfelelő területeket alaposan átmozgatva, máris jobban érzed magad, és a munka is jobban halad!


Oké, akkor majd elsétálok… a konyháig


A séta, bár mindennapjaink része, önmagában elég sovány mozgásnak számít, hiszen a lábizmainkon túl csupán néhány más izomcsoportot vesz igánybe, ráadásul folyton ugyanabban az ismétlődő mozdulatsorban. A testednek a megfelelő, egészséges működéshez ennél nagyobb és szélesebb körű mozgásra van szüksége. Az, hogy zsúfolt munkahetek során fel s alá sétálsz a hűtő és a home office között, sajnos kívül esik ezen – még akkor is, ha besegítesz az ünnepi sütemények elkészítésébe.


Hogyan fér bele a mozgás a decemberi hajtásba?


Mi, a FUMO csapata - vagyis inkább családja, hiszen jómagunk is dolgozó szülők vagyunk vagyunk - hasonló dilemmákkal küzdöttünk, mint te. Ott a munka, a gyerek, a háztartás... Mégis mikor lenne az embernek ideje ezek mellett futni, vagy edzőterembe járni? Ugyanakkor viszont saját bőrünkön tapasztaltuk meg azt is, hogy ha erőt veszünk magunkon és nem hanyagoljuk el a mozgást, akkor több energiánk lesz a mindennapi feladatainkra.


A sport segít megteremteni az időt a sportra. Abszurd gondolat. És igaz.



A legjobb az egészben, hogy az igazán szép, természetes izomzat nem súlyok izolált emelgetésével, hanem a természetes mozgásformáink változatos gyakorlásával fog leginkább kialakulni. Vagyis, ha kifejezetten esztétikai céllal edzenél, úgy velünk rögtön két legyet üthetsz egy csapásra.


A FUMO egy olyan mozgásformát képvisel, amelyben minden elfeledett izmodat alaposan elővesszük (és ezt nyugodtan vedd fenyegetésnek :) ).


Ha csatlakozol hozzánk, tapasztalni fogod, hogy a legtöbb edzés elvégezhető a legátlagosabb háztartási eszközökkel, vagy akár azok nélkül. Mindig mindenre adunk alternatívát (eszköz-specifikus videók esetén alternatív edzés videót), így ténylegesen nem lesz másra szükséged a kezdéshez, mint egy csúszásmentes felületre - szőnyeg vagy jógamatrac -, egy kényelmes melegítőre, esetleg egy-egy vizespalackra.


Ha egyébként a konyhában talpalnál egész nap, hogy finom karácsonyi menüvel örvendeztesd meg a családod, akkor is elvégezhetsz néhány egyszerű, ám annál hatásosabb gyakorlatot, amíg a tészta kelésére, a kacsa megsülésére, vagy a turmixgép munkájára vársz. A keddi és csütörtöki videók 30-40 percesek, a hétfő-szerda-péntekiek 60-70 percet igényelnek az életedből. Összesen heti 4 óra - ennyit igényel tőled sokkal egészségesebben és energikusan átvészelni a nagy decemberi hajtást.


Ha a szívedre teszed a kezedet, azért Te is erzed, hogy ennyit be tudnád szuszakolni a teendőid sorába, ugye? ;)


Hogyan kezdj neki?


Először is, mint már említettük: szükséged lesz egy jógamatracra (vagy kényelmes szőnyegre), illetve egy kényelmes edzőruhára, amiben szabadon izzadha... akarjuk mondani mozoghatsz. No és persze valamilyen pörgős zenére, némi vízre, no meg a legfontosabb összetevőre: Ránk.


Hétfőtől péntekig minden nap új edzésvideót töltünk fel neked, amik 2 héten át elérhetők is maradnak, hogy biztosan tudj rájuk időt szakítani. Mindig a saját ütemedben haladhatsz, hiszen nem fogunk feletted állva az arcodba üvölteni - azonban mindig itt leszünk a kijelző másik oldalán, ha elakadsz vagy tanácsra van szükséged. Minden videónkban mutatunk könnyítő- és nehezítő feladatokat is annak érdekében, hogy megtaláld a számodra tökéletes szintet, és annak megfelelően tudd edzésben és egészségben tartani a tested.


Mindig ügyelünk rá, hogy az edzés során bemutatott gyakorlatok kíméljék, ugyanakkor erősítsék a gerincet, valamint arra is, hogy megértsd: hogyan és miért csináljuk helyesen az adott mozgásformát, ezzel csökkentve a hibázások és sérülések kockázatát.


Az ülő életmód, bár néha kifejezetten kényelmesnek hangzik, hosszú távon roncsolja a tested egészségét, ami idővel kihat majd a mentális teljesítményedre is. Ne hagyd, hogy bekebelezzen a mókuskerék – mozogj az ünnep előtti hajtásban is! Mi segítünk benne:)



Most ingyen is kipróbálhatod: a próbahét csoportban 5 edzésvideónk folyamatosan elérhető!

Ha pedig eldöntötted, hogy komolyan próbát teszel velünk, itt tudsz jelentkezni!

Comments


bottom of page