top of page

5 "tévhit" a gyermektáplálkozásban

Mivel 3 éves a kisfiam, természetesen jómagam is rengeteg anyuka csoportot megjártam tippek és trükkök után kutatva, és miközben az információs kakofóniából próbáltam leszűrni a hasznos dolgokat, pár problematikus tipp és tévhit újra és újra szembejött velem.1. Cukormentes babasüti - datolyával!

Mert az sokkal természetesebb mint a cukor, blablabla. Először is tisztázzuk, hogy egyetlen egy darab medjool datolya akár 16 gramm egyszerű cukrot tartalmazhat. Csak a miheztartás végett: az kábé egy evőkanál cukor. Habár egyetértek azzal, hogy a finomított "ipari" cukrokat kerüljük ha csak lehet, de nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a datolyával ízesített ételek NEM cukormentesek! Nagyon nagyon nagyon nem!2. Édesíts aszalt gyümölccsel!

Hacsak nem a drogériás bio aszalt gyümölcsöt vásárolod, szinte biztos, hogy kén-dioxiddal lesz tartósítva (ez a datolyára is igaz!). Érzékenyebb embernél fokozhatja az asztmára való hajlamot, és nem tudom ki hogy van vele, de én azt gondolom, hogy a gyerekeknél érzékenyebb élőlény kevés létezik... Akkor már inkább egy kiskanál asztali cukor, ha nincs jobb ötletünk.


Mindemellett természetesen az aszalt gyümölcsök is azért édesítik meg az élelmiszereket, mert egyszerű cukrokban gazdagok. A cukor az cukor. Az aszalt gyümölcsös édesítés is cukros édesítés; ezt így írjuk fel a mentál margóra.3. Megfázásra adj neki mézet!

Ez amúgy nem lenne rossz tipp, hiszen a méz valóban erős antimikrobiális hatású - vagyis öli mind a baktériumokat, mind a vírusokat. (Egyes kutatásokban még sebkötözésre is használták, az elfertőződés sikeres megelőzésére!) A torok irritált és fájó nyálkahártyáján ráadásul filmréteget képez, így valóban képes a torokfájást is természetes úton enyhíteni.


Szóval igen, a méz nagyon jó lehetne, ha az üzletekben kapható méz döbbenetesen nagy százaléka nem csak ócska pancsolt cukorszirupos hamisítvány volna. Belegondoltatok valaha, hogy vajon honnan kerül a polcokra 10 tonna méz - boltonként? Tán' a méhészek szorgos kis méhecskéi termelik a réten döngicsélve? Aha, persze... A rossz hír az, hogy lehetetlen megkülönböztetni a hamisítványt a valódi méztől.


Összegezve: mézet tehát csakis akkor használjatok megfázásra - de akkor nyugodt szívvel -, hogyha be tudjátok szerezni egy megbízható méhésztől közvetlenül!


Ezen felül, habár a méz összesen körülbelül 200 féle hasznos vegyületet tartalmaz - köztük fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat - nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy nagyrészt mégiscsak víz és cukor ez is!4. Kisbabának tejpépet!

Na ez az, amitől igazán el tud kapni a sikítógörcs. A tévéből, a védőnőtől, de még az orvostól is megkapjuk egy ponton, hogy a pépes dolgokkal együtt akkor ideje bevezetni a tejpépet az alig 6-7 hónapos csemetének. Olyan jó, hogy fogja majd szeretni, éjszaka is jobban alszik majd (...há' vagy nem).


Tudjátok mi a tejpép? Tej, valami sűrítő pl. dara, cukor, aroma. Meg némi hozzáadott vitamin. Baromság az egész; 100% reklám és agymosás. Nem is értem egyszerűen. A tejpép nem étel, hanem kőkeményen édesség. Ha nem adnál a gyerekednek reggelire vagy vacsorára csokit, akkor ezt se adj neki!


Ezen a ponton szokott felmerülni, hogy na és a vitaminok? És íme a válasz: ha anyatejet is iszik még a gyermek, akkor hidd el, a tested úgy rakja össze azt össze, hogy jó legyen neki. Ha tápszeres, akkor meg kapjon csak tápszert kiegészítésnek. Attól, hogy a doboz szerint 6 vagy 12 hónapos korig ajánlják, te nyugodtan használhatod ameddig szükséges; ameddig a kicsi nem tud megfelelően változatosan enni, illetve amíg igényli.Tej és kalcium? Hogy is van ez?

Először is, tévhit, hogy a tejtermékekből a kalcium nem képes felszívódni. A biológiai hasznosulás nagyjából 30%. Nem vagyok rajongója annak, hogy itassunk nyakra-főre tejet a gyerekekkel, de ettől függetenül adjuk meg a tejnek ami neki jár - például kalciumot éppenséggel tényleg fel lehet venni belőle, és a gyerekeket a tejtermékektől kategorikusan eltiltani csak alapos indokkal és szoros hozzáértő felügyelettel ajánlom...


Ugyanakkor az is tévhit, hogy pusztán a címkéje alapján megítélhető egy termék hasznos kalcium tartalma. Maradva a tejnél: hiába írják rá, hogy egy pohárban 300 mg kalcium van és jaj de jó mert ez majdnem fedezi a gyerekek napi bevitelét, ha effektíve csak 100 mg képes hasznosulni belőle.


Végezetül beszélgessünk a zöldségekről, hüvelyesekről és magvakról, mint kalcium forrás. Habár egységnyi mennyiségben kevesebb a kalcium, de a hasznosulása sokkal jobb is lehet, mint a tejtermékeknek. Egy csésze bordáskel például ugyanannyi kalciumot képes szolgáltatni, mint egy pohár tej - a kérdés ugyebár mindig csak az, hogy meg tudunk-e etetni egy gyerekkel ennyi egészséges, zöld színű holmit...?


További példák a növényi kalcium források biológiai hasznosulásának mértékére:

  • mandula, szezámmag: 20-22%

  • babfélék, édesburgonya: 20-25%

  • kínai kel, kelkáposzta, bordás kel: 50-55%

  • brokkoli, kelbimbó, karfiol: 60-65%

  • karalábé: 67%

  • retek: 75%

Gyakran kerül elő a spenót, mint kalciumban gazdag zöldség, de sajnos ő lesz a negatív példa: a benne található oxalát miatt a rengeteg kalciumnak 5%-a se képes felszívódni, sőt, kalciumban dús élelmiszerekkel együtt fogyasztva még azok felszívódását is gátolja!


 

Ha jobban szeretnéd érteni, hogy mit miért és hogyan érdemes:

859 megtekintés
bottom of page