top of page

Az egészséges gerinc - szösszenet

Az egészséges gerinc tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gerinccsigolyák az egészséges mozgástartományukban képesek elmozdulni egymáshoz képest úgy, hogy mindeközben teljes mértékben kontroll alatt tartod őket.


Minden egyes csigolyának a maga teljes mozgástartományában (ROM - range of motion) szabadon kellene tudnia mozogni. Tudatos sportolóként a te célod az, hogy a gerinc mozgatásához és stabilitásához szükséges erőket egyenletes tudd létrehozni és eloszlatni. Így jelentősen csökkentheted a sérülések - köztük a porckorongsérv - kockázatát.


Amikor bármilyen okból hiányzik az egészséges szegmentáció, akkor a "bekötött" ízületek fölött és alatt extrém erőhatások keletkeznek. Ezek túlterhelik az amúgy egészséges területeket, amely jelenség pedig a sérülések és degenerációk melegágya.


Az a gerincoszlop, amely nem elég mobil - azaz nem elég mozgékony és nem elég erős -, nem képes megbirkózni a sportolás közben fellépő erős terhelésekkel, illetve a hétköznapi életben az-egészséges-gerinc-szösszenetbennünket érő "váratlan" helyzetekkel. Utóbbit azért teszem idézőjelbe, mert a testünk szempontjából ilyen helyzet lehet például egy karton ásványvíz felemelése is.


Ha a gerincünk nem egészséges, akkor mind sportolás közben - legyen az otthoni funkcionális vagy konditermi gyúrós edzés -, mind a mindennapjainkban potenciális sérülésforrások garmadája vesz minket körbe.


A FUMO-ban a hangsúly mindig is a tudatos sportoláson volt. Ezért építenem bele minden funkcionális edzésembe (online edzések, mobility, Kung-fu) a gerinc preventív gyakorlatokat, és ezért veszek részt az itthon elérhető legmagasabb szintű, professzinális pre- és rehabilitációs célú szakmai továbbképzéseken. Magamért és értetek! 👌



195 megtekintés
bottom of page