top of page

Csípő fájás futás közben

Nemrég kaptam egy kérdést, ami annyira érdekes és összetett, hogy megér egy blogposztot :)


"- Kedves Kristóf! A csípőm bal oldala pár napja erőteljesen fáj. Heti háromszor futok, 8-10 kilométereket (a fájdalom ilyenkor a legerőteljesebb), a két mobilityt is mindig megcsinálom és + két edzést még tőled. Van bármi ötleted, hogyan tudnék a fájdalmon segíteni? Köszönöm, Vivi 🙂"


- Szia Vivi!


A sok futástól nagyon nagyon könnyen be tud állni a combpólya feszítő izmunk ill. a középső farizmunk (Gluteus Medius) amik az iliotibiális szalaghoz kapcsolódva segítenek stabilan tartani a (beeső) térdet futás és járás közben.






Ez azért szokott beállni, mert a térd könnyen beesik - ha lúdtalpunk van ill. nem elég erősek a csípőnk mélyén húzódó kirotátoraink - és minden egyes talajfogásnál ezek az izmok erősen "meg vannak rángatva". Esetleg a futástechnikánk nem elég jó (pl. erősen sarokcsapkodósan futunk betonon). Az ülő életmód miatt ez elég gyakori sajnos, mert általában be vannak rövidülve a horpaszizmaink.


Ha regisztráltál már a honlapon, akkor elérhető a FÁJDALOM TÉRKÉP, ahol lokálisan kereshetsz rá a test területeire, hogy fájdalom enyhítő lazításokat, mobilizálásokat találj. Minden esetben vannak eszköz nélküli és eszközzel (SMR henger, partvisnyél, trigger labda) végzett gyakorlatok. Ezek általában 3-4 percesek.





Ill. nemsokára pont tartunk egy FUTÁSTECHMNIKA WORKSHOPOT, ahol nagyon sok hasonló problémákat járunk körbe, valamint videó elemzéssel tárjuk fel a résztvevők mozgásproblémáit és tanácsolunk megoldási protokollokat nekik. Ha érdekel :)


Remélem tudtam segíteni, Kristóf





211 megtekintés
bottom of page